Kondom (prezervativ)

Izvor: http://www.flickr.com/photos/48329209@N03/4430804547/in/photostream/

Kondom je navlaka od tanke elastične gume koja se pre seksualnog odnosa stavlja na penis u erekciji i tako se stvara barijera koja onemogućuje ulazak spermatozoida sa semenom tečnošću u vaginu žene. Jedino je sredstvo kontracepcije koje istovremeno, osim od trudnoće, štiti i od polno prenosivih infekcija, uključujući i infekciju HIV-om. Ukoliko se koristi prema instrukcijama, njegova pouzdanost je 98%. Ako se ne koristi pravilno, tokom seksa može skliznuti ili se pocepati. Takođe, kondom može postati neefikasan usled izlaganja toploti, sunčevom svetlu ili vlazi. Lubrikanti na bazi ulja i biljnih preparata, lokalno nanošenje ulja za bebe kao i terapijska primena nekih vaginaleta, oštećuju kondom i umanjuju njegovu efikasnost.

Kondom doprinosi podeli odgovornosti u partnerskoj vezi i prevenira prevremenu ejakulaciju, čime se produžava trajanje seksualnog odnosa. Pri upotrebi kondoma, moguće su lokalne iritacije uslovljene alergijom na lateks ili lubrikant kojim je premazan, te se u tim situacijama preporučuje upotreba kondoma načinjenih od plastične mase.

Za manji broj mladića/muškaraca kojima su kondomi uobičajene veličine premali,  postoje i veći. Dakle, pristaju svim veličinama.

Upotreba kondoma ne znači nedostatak poverenja među partnerima već brigu za partnera/ku i poštovanje prema vlastitom telu.

Pravilna upotreba kondoma:

  1. Kondom se stavlja na penis u erekciji pre bilo kakvog kontakta penisa i vaginalnog/analnog područja.
  2. Kod otvaranja i stavljanja kondoma, treba voditi računa da se ne ošteti noktom ili nakitom.
  3. Višak vazduha zadržan u kondomu može uzrokovati njegovo pucanje, pa prilikom stavljanja potrebno je istisnuti što više vazduha iz krajnjeg dela kondoma. Krajnji deo kondoma stisnuti palcem i kažiprstom te staviti kondom na penis u erekciji pazeći da je namotan na spoljašnju stranu. Drugom rukom odmotati kondom duž čitave dužine penisa. Ako se slučajno desi da se kondom stavi na pogrešan način (odmotan na pogrešnu stranu), ne treba ga okrenuti i nastaviti, već baciti, jer možda ima spermu ili tečnost koja prenosi infekciju.
  4. Treba voditi računa da kondom ostane na svom mestu tokom odnosa, a ako spadne, neophodno je upotrebiti novi.  
  5. Nakon ejakulacije izvući penis dok je još u erekciji i pritom pridržavati kondom da ne sklizne. Nakon toga se može skinuti pazeći da ne dođe u dodir s telom partnerke/a, zamotati i baciti.
  6. Pri svakom seksualnom odnosu koristi se novi kondom.
  7. Treba paziti na rok upotrebe i kvalitet kondoma.
  8. Kvalitetan kondom je od lateksa, navlažen, premazan nonoxynolom-9 i elektronski testiran.
  9. Kondome čuvati na hladnom i suvom mestu, izvan direktne sunčeve svetlosti (džep nije pravo mesto za držanje kondoma).
  10. Ne koristiti podmazivače na bazi ulja uz kondom, jer ako se nanose na penis ili vaginu mogu uništiti kondom.