Ženski polni organi

Ženski polni organi se dele na unutrašnje i spoljašnje.

Unutrašnji organi su:

  1. vagina (usmina, vulva): Mišićno – sluzokožni organ, dužine 10 – 12 cm i prečnika oko 2,5cm, koji se pruža od materice naniže i završava otvorom koji se nalazi između malih stidnih usana. Vaginalni kanal je stalno prolazan, kroz njega otiču sluz i menstrualna krv. U polnom aktu, u vaginu prodire muški polni ud i tu se izliva semena tečnost. Vaginalni kanal deo je i porođajnog puta – kroz njega prolaze plod, njegova posteljica i ovojnice. Zbog rastegljivosti i elastičnosti zida vagine, njene dimenzije se lako povećavaju do potrebne veličine u toku polnog akta ili porođaja.
  2. materica (uterus): Mišićno – sluzokožni organ umetnut između oba jajovoda i vagine, kruškastog oblika. U odrasle nerotkinje duga je oko 6 cm, a teška 50 – 60 grama. Unutrašnji sloj materice (endometrium) oblaže materičnu duplju. Ovaj unutrašnji sloj podleže velikim promenama tokom menstrualnog ciklusa zato što se svakog meseca priprema za potencijalnu trudnoću. Ukoliko izostane trudnoća, ona zadebljava, propada i odlubljuje se što dovodi do menstrualnog krvarenja. Deo materice prema vagini naziva se grlić materice (cerviks).
  3. jajovodi: Mišićno – sluzokožni parni kanali, dugi 14 – 16 cm, koji se protežu od materice do jajnika. Njihova uloga je prihvatanje zrele jajne ćelije i sprovođenje do materične duplje.
  4. jajnici (ovariumi): Parne ženske polne žlezde, oblika i veličine badema. U jajnicima se stvaraju i sazrevaju ženske polne ili jajne ćelije (ovulumi). Ono što je kod muških polnih organa testis, to je kod ženskih jajnik. Žena praktično na rođenju ima konačan broj jajnih ćelija, oko 200 000. Od njih će samo jedan deo (oko 350 – 450) dostići punu zrelost. Kada jajna ćelija sazri, bude izbačena na površinu jajnika i taj trenutak se naziva ovulacija („plodni dani”). Ona se najčešće događa na sredini perioda između dve menstruacije, obično 14. dana u ciklusu od 28 dana. Tokom plodnih dana moguća je oplodnja ukoliko dođe do spajanja jajne ćelije i spermatozoida, koje se odigrava u jajovodima. Iz oplođene jajne ćelije razvija se plod, koji do svoje pune zrelosti ostaje u materici.

Spoljašnji ženski polni organ naziva se stidnica i obuhvata:

  1. velike stidne usne: Dva paralelna kožna nabora koja se spreda od stidnog brežuljka (Venerinog brega) spuštaju nazad prema anusu (čmar), iznad koga se završavaju i ograničavaju stidnu pukotinu.
  2. male stidne usne: Dve paralelne duplikature nežne kože koje se nalaze ispod velikih usana. Prednji kraj malih usana račva se u po dva kraka, koji se međusobno spajaju po srednjoj liniji, obuhvatajući klitoris između sebe.
  3. trem vagine: Uzan prostor ograničen prema ulazu vagine himenom ili njegovim ostacima, spreda klitorisom, bočno malim stidnim usnama.
  4. himen (devičnjak): Tanka kožna opna na ulazu vagine koja odvaja spoljašnje od unutrašnjih polnih organa žene. Obično prsne pri prvom seksualnom odnosu, što se naziva razdevičenje (defloracija). Prskanje himena obično je praćeno kratkotrajnim bolom i lakim krvarenjem. Jačina bola i krvarenja je individualna, a zavisi od psiholoških i organskih faktora (oblik himena – polumesečast, rešetkast, dvodelni...). Ukoliko je himen elastičan, ne mora doći do njegovog prskanja, a time ni do krvarenja.
  5. klitoris (dražica): je po svojoj građi analogan penisu ali je njegova jedina svrha zadovoljdstvo žene. Vidljiv deo klitorisa je najčešće oblika i veličine graška ali to može značajno da varira. Nevidljivi delovi klitorisa priljubljeni su uz stidnu kost sa leve i desne strane, značajno su duži i imaju važnu ulogu u seksualnom pobuđivanju žene. Klitoris se sastoji od sunđerastog tela sa puno krvnih sudova i nervnih završetaka. Klitoris je erektilni organ žene i nalazi se ispod velikih usana na mestu njihovog spajanja, ispod Venerinog brega. Delimično je pokriven kožom malih usana koje grade prevlaku.
  6. tremne (Bartolinijeve) žlezde: Parne su, smeštene u donjoj trećini velikih stidnih usana. Luče sekret koji vlaži trem i ulaz u vaginu, što se naročito pojačava pri polnom nadražaju i olakšava obavljanje seksualnog odnosa.