Seksualni čin i vrste seksualnih odnosa

Izvor: Image courtesy of chrisroll / FreeDigitalPhotos.net

Seksualni odnos ne mora podrazumevati/uključivati penetraciju, to može biti i samo peting. Neki parovi, iz bilo kog razloga, još nisu spremni da započnu prave seksualne odnose te pribegavaju petingu. Peting je simulacija – imitacija seksualnog odnosa tokom koje se partneri trljaju jedno o drugo, najčešće obučeni ili delimično obučeni. Tom prilikom može doći i do orgazma. Naziva se još i „suvi seks” jer ne dolazi do direktnog spajanja polnih organa, pa tako ni do spajanja telesnih tečnosti iz vagine, penisa i/ili anusa. („Ruka u ruci, ruka u stvari, stvar u ruci ali nikad „stvar u stvari”” = peting)

Neki parovi upražnjavaju peting zato što smatraju da je to siguran način da ne dođe do trudnoće ili neke polno prenosive infekcije. Međutim, to je samo delimično tačno. Ukoliko su partneri nagi, verovatno će doći do mešanja telesnih tečnosti, a ako muškarac ejakulira u blizini vaginalnog otvora, može doći i do trudnoće, čak i ako partnerka ima očuvan himen. Takođe, hormoni bujaju i u toj ekspanziji strasti lako se može zaboraviti na neophodan oprez. Stoga je jako važno da se pre početka nežnosti i petinga partneri dogovore šta žele a šta ne i da bude jasno da se te granice moraju poštovati.

Učestalost snošaja nekog para jedinstvena je za taj par i njihove polne potrebe. Ona se menja tokom života. Kao i kod masturbacije, ne postoji mera koja će odrediti koliko seksualnih odnosa je malo, ili mnogo. Važno je imati onoliko odnosa koliko je potrebno da u ostalim sferama života normalno funkcionišemo, a da pri tom ne budu zapostavljene ni potrebe partnera.

Trajanje odnosa je takođe individualno. U principu, završava se muškarčevim doživljavanjem orgazma i ejakulacijom, ali se može nastaviti i na neki drugi način koji ne zahteva erekciju, stoga što je za ponovno postizanje erekcije i sledeći odnos potrebno malo vremena. S godinama je to vreme sve duže. Doduše, (privremeni) nedostatak erekcije ili pak ejakulacija kod muškarca ne moraju značiti i kraj seksualnog odnosa.

Vrste seksualnih odnosa

Oblici seksualnih odnosa o kojima je pisano u nastavku, opisani su isključivo pregleda radi – ovaj tekst ni u kom slučaju ne predstavlja preporuku za upražnjavanje, odnosno neupražnjavanje bilo kog od njih.

Osim vaginalnog seksa, kada muškarčev penis ulazi u vaginu, postoje još i analni i oralni seks.

Kada muškarac stavi svoj penis u anus (rektum) druge osobe, govorimo o analnom seksu. Nagla penetracija, bez prethodno dobro opuštenog analnog otvora i upotrebe neke kreme ili lubrikanta izazvaće jak bol, a može doći i do krvarenja i ozbiljne povrede, jer anus ne luči sluz, poput vagine. Kao lubrikanti mogu se koristiti vaginalna sluz, ulje, masna krema, pljuvačka ... Obzirom na specifičnu primarnu funkciju analnog otvora, kod analnog seksa je jako važno koristiti kondome da ne bi došlo do infekcije. Danas postoje kondomi specijalno napravljeni i testirani za ovaj vid seksa, što, između ostalog, znači da su deblji od ostalih.

Tokom oralnog seksa osoba stimuliše jezikom i ustima penis ili vaginu druge osobe. Žena ne može ostati trudna pružajući oralni seks muškarcu, čak i ako proguta njegovu spermu. Međutim, većina polno prenosivih infekcija mogu se preneti putem oralnog seksa. Naučni naziv za oralnu stimulaciju muškog polnog organa je felacio, a za oralnu stimulaciju ženskog polnog organa kunilingus.