Seksualna orijentacija

Izvor: Izvor: Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Seksualna orijentacija je po definiciji „izraz emocionalne vezanosti za pol”. Seksualne sklonosti i potrebe svakog pojedinca su različite, pa je i vrlo individualno da li će se na pojedine vrste seksa gledati kao na nastrane ili uživati u njihovoj različitosti.

Postoje različiti oblici seksualne orijentacije:

  • heteroseksualnost (sekusalna privlačnost između osoba različitog pola),
  • homoseksualnost (sekusalna privlačnost između osoba istog pola),
  • biseksualnost (seksualno interesovanje za osobe oba pola),
  • transseksualnost („duh u pogrešnom telu”).

Mada neki naučnici smatraju da se orijentacija razvija tokom celog života, većina se slaže da je ona rezultat složenog delovanja bioloških faktora i da je određena već pre nego što dete napuni godinu dana.

Seksualna orijentacija se ne može birati ni menjati.

Homoseksualnost

je seksualna i emotivna privlačnost između osoba istog pola. Gej je muškarac koga seksualno i emotivno privlače muškarci i ima seksualne odnose sa muškarcima, a lezbejka je žena koju seksualno i emotivno privlače žene i ima seksualne odnose sa ženama.

Biseksualnost

je seksualno interesovanje za osobe oba pola. Za neke, biseksualnost je stvar ispitivanja sopstvene seksualnosti, a za druge „tranzicija” iz heteroseksualnosti u homoseksualnost (i obratno). Mnogi ljudi ostaju biseksualci tokom celog života.

Transseksualnost

Transseksualci su osobe koje se osećaju kao da su rođene u pogrešnom telu. Kod njih se razlikuje anatomski pol (dobijen rođenjem) od onoga kako se oni osećaju (rod). Postoje osobe koje su po svojim fizičkim osobinama muškarci, dok se zapravo osećaju kao žene, i obratno.